11:14

Naziv filma:   11:14
Zanr:             
krimi-komedija
Trajanje:        sat i 24 minute

Rezija :         
Greg Marcks

Licno volim vise gledati niskobudzetne filmove sa orginalnim scenarijom, nego filmove sa istrosenim, otrcanim pricama, pretrpanim efektima neznajuci da li su uopste potrebni. Mada se ne trudim nesto da zaobilazim takve. U filmu 11:14 se nalazi jedan originalni scenario bez efekata, klisea i gresaka. Prati pricu nekoliko medjusobno povezanih prica koje se podudaraju u 11:14.

Prva prica. Polupijani vozac koji je upravo dobio poziv od nekoga, sa imenom Jack ( Henry Thomas ), vozi se lagano cestom okruzenom crnim markom, kad odjednom udari u nesto, tacno kada se na digitalnom satu ocita vrijeme 11:14. Njemu se nista nije desilo, no kada izadje iz auta desi se sokirani izraz na njegovom licu. Svata da je udario u neproznatljivog pjesaka kome je smrskana faca. Pocinje da panici jer se preblizva auto, a on uspjeva da sakrije les iza auta. To auto staje pored njega, a iz vozila se otkriva lice zene srednji godina. Zena se identifikuje kao Norma ( Barbara Hershey ) sa sumnjom da je udario jelena. Pokazujuci gradjansku zabrinutost i ljubaznost pozove mu policiju, te nastavlja dalje. Policajac prepun posla te noci, dolazi nekoliko minuta nakon poziva sa jos dva pocinilca u autu. Kada policajac Hannagan ( Clark Gregg )  svati da on nije udario nikakvog jelena, vec pjesaka sakrivenog u gepeku auta, nastaje cirkus jer mu ovaj bjezi kao i pocinilci iz auta. Druga prati grupu tinejdera Tim (Stark Sands), Mark (Colin Hanks) i Eddie (Ben Foster) koji se voze skoro pa napustenim gradom, izvodeci svakakve gluposti. Kada jedan od njih odluci da piski iz kombija, odvlaceci ovom koncentraciju da vozi, desi se opet sudar sa nekom curom tacno u 11:14, a ljuti momak od nje puca u njih te ovom pogodi u pimpek. Treca prica prati Franka koji seta psa po groblju, kad odjednom otkrije kljuceve svoje kcerke blizu lesa Aarona. Razmisljajuci da ga je ona ubila odluci tjelo bacit sa mosta da izgleda kao samoubistvo. Cetvrta prica. Buzzy ( Hilary Swank ), radi u supermarketu do kasno u noc. Njen prijatelj Duffy ( Hilary Swank ) djeli sa njom problem da mu je cura Cheri ( Rachael Leigh Cook ) zatrudnila i da mu trebaju pare za abortus. Zajedno smisle plan da ( zamislite ) on nju upuca izgledajuci k'o pljacka i da uzme potrebne pare koje ce kasnije podjeliti. Peta prica. Cheri izlazi iz kuce, nakon sto je njen momak Aaron stigao sa parama za abortus. Odluce otici do groblja da se malo zabave, no ta se zabava zavrsava sa smrcu Aarona. Uspanicena odlazi do supermarketa da vidi da li je njen sad drugi momak Duffy nabavio pare za abortus ( i ovog je uspjela nasmarit, jer u stvari nije trudna ), kako bi pobjegla od svega, sa misterijoznim momkom. Uzima mu kuglu iz auta i odlazi na mjesto zlocina da podvali kuglu sa otiscima Duffya ali kad dodje tijelo je nestalo. Kraj je vise nego odlican. Ujedinjuje sve ove price, otkrivajuci da je poziv za Jacka bio od Cheri sa kojom je trebao pobjeci zajedno sa parama od abortusa, a  pjesaka kojeg je on udario je zapravo les bacen sa mosta od strane Cherinog oca,  dva pocinioca u autu policajca su Buzzy i Duffy a pjesaka kojeg su udarili tinejderi je Cheri. Koja slucajnost, koja sudbina!

Ovo sto sam ja vidio je prvoklasno. Primjer da netrebaju neke velike pare da bi se napravilo savrsenstvo od filma. Iako ovi filmovi rijetko kad ugledaju svjetlo dana kod publike sa novcem i ne zarade onoliko koliko bi trebali, uvijek se skromno zadovolje kritikama i pohvalama. Tako je i ova krimi-komedija uspjela sa svojim trajanjem od neki sat i po zadovoljit moja ocekivanja od samog pocetka. Sve sto treba jeste da se pazljivo izgradi prica i nekoliko iskusni glumaca koji ce uspjeti pratit svaki njen korak. Ovo je ucinjeno i dobiven je odlican rezultat. Od anonimnog rezisera Greg Marcks nisam ocekivao ovo, no ovo je odlicna stvar sa kojom mu se smjesi buducnost. Uz sve ovo film prati i odlicna muzika u pozadini, veoma bitna simbolika svakom filmu. Nisam uspio naci zaradu, ali ima budzet od 6 miliona dolara. Ako hocete perfekciju, ovo je film za vas. Ocjena 10/10.

Komentariši